40 grader och storm!


I glädjen över att ha fått ut bilen i förrgår har det blivit lite skralt med uppdateringarna.

Att plocka ut bilen tog totalt tre dagar. Det kunde gått på två skulle jag tro.

Utan en “fixer” på plats hade man aldrig klarat byråkratin. Områden man åker runt på är flera kilometer långt med mängder av byggnader. Vissa har inga skyltar men fixern vet att på tredje våningen, i sjunde luckan, ska ett dokument stämplas som leder till att man får ett papper, eller tre.

Till slut fick vi i alla fall ut bilen.

Det visar sig till vår förtret att araberna verkar ha spelat någon sorts spel med våra prylar. Vår teori är att de slagit tärning om vad de ska stjäla. Ungefär var sjätte pryl är borta. Det störigaste är att de snodde vår verktygslåda, Bahco är inte lätta att hitta här. Vi har ersatt den med något från 60-talet. I övrigt stal de saker som en av våra smörknivar, salt och toapapper. Lyckligtvis lämnade de löjligt dyra prylar som vårt primuskök, solcellspanel och andra nödvändigheter. Det går ingen nöd på oss men irritationen var stor ett tag.

Vi körde ganska sent från Alexandria till Kairo, en resa på runt 30 mil som tar fyra timmar. Tack till Pekka som försett oss med GPS uppgifter för att hitta till en camping mitt inne i Kairo!
Erik hade lyckats tappa vår GPS Spot på hotellet i Kairo, så denna hämtades upp på morgonen. Ni har säkert märkt effekten av detta på vår Status-sida!

Vi har börjat ta till oss den Egyptiska körstilen; det finns inga filer, att blinka betyder inget, tuta betyder allt och störst går först.

Efter Kairo gav vi oss snabbt av mot Hurghada vid röda havets kust. Vägen dit var mycket lättare att köra, nästan ingen trafik och vi kunde faktiskt slappna av lite på vägen.

Vi körde faktiskt förbi Hurghada och campade till slut på Sun Beach Camping i Safaga, en riktig pärla för Overlanders. Mysigt och perfekt camping, dock en smula blåsigt. Vi hade sett fram emot en lugn stund vid stranden, men på natten vaknade vi av att vi trodde att tälten skulle blåsa ihop.

Dagens åktur har varit betydligt kortare, lite drygt tjugo mil har vi tillryggalagt. Nu sitter vi på ett ställe som heter Rezeiky Camp i Luxor och ska strax äta middag. Temperaturen har hållit sig på ljumna 42 grader, lite som att sitta i en hårtork.

Vi har inte kunnat få tag i Mr Saleh på Nile River Company, så vår plan är att ta oss dit imorgon och se om det finns fler resenärer som väntar på transport till Sudan. Vi måste nämligen dela pråm med ett par andra bilister för att hålla nere kostnaden.


6 responses to “40 grader och storm!”

  1. “Mannen som stjäl och kvinnan som stjäl skall som straff för detta brott få handen avhuggen”…så bra gick det med den varningen 🙂 lycka till och god fortsättning!

  2. Kul att kunna se er på GPS också 🙂 Förstår att det är blåsigt kring Hurghada, det är ju en stor kite-destination.

  3. Hej,

    Härligt att höra att ni äntligen fått ut bilen! Tråkigt bara med prylarna som försvunnit men shit happens! Skoj att ni snart är inne i Sudan. Ni kommer säkert hitta grymma ställen att campa på mellan Wadi Halfa och Khartum. Sväng bara av vägen och hitta er egna lilla sandhög. Vi längtar tillbaka till stjärnhimlarna i Sudan, har aldrig sett något liknande någon annanstans!

    Pekka med familj

  4. JÄVLA ARABER!! Åk fort som tusan därifrån! Tog dem sig in i eran igenskruvade lucka?! Hoppas att ni lyckas behålla resterande sakerna, lite svårt att skicka dit nya.. Som sagt håll er borta från arabländerna! Puss och kram från family no. 1

  5. Hej Mats,

    I wish you all lots of luck for the ferry! It may even be better to stay a few more days in Egypt. My colleagues in Khartum tell me there are heavy sandstorms down there right now. Don’t know if you can see my mail address here. If you send me yours I can send you more infos. P.S.: Saudi visa only for married couples! Just in case.

    Hälsningar fran Amman, Achim

  6. By the way: Did you try the land route? It seems it is possible now and it only costs extra to bring customs people down to the border (will send more info by private mail if needed).

    Hälsningar, Achim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *