Bonus: Malawi!


Efter en tämligen fantastisk natt på The Old Farm House kände vi oss utvilade och redo att röra oss vidare.

De senaste dagarna hade vi fått höra väldigt mycket bra saker om Malawi, ett land som inte alls var med i vår ursprungliga planering. För närvarande är det världens nionde fattigaste land.

Vi mötte bland annat ett par Rumänska overlanders som berättat att de var tvingad att köpa en levande kyckling för att få middag då alla affärer hade tomma hyllor. Diesel skulle vi inte ens tänka på utan vi skulle behöva planera vår körning och verkligen räkna på hur lång räckvidd vår Land Rover har.

Det har visat sig att vår bil drar under en liter milen, en riktig miljöbil alltså! Vi skulle alltså kunna köra genom hela Malawi om det kniper.

Vi funderade på det och ansåg till slut att den vackra naturen och de trevliga människorna skulle väga upp eventuella umbäranden.

Sagt och gjort satte vi av mot Malawi, vägarna var finemang och vi lade mängder av mil under bilen. Till lunch stannade vi på Hotel Stockholm. Det tog säkert en timme att få fram lunch men det var faktiskt värt att vänta på, bästa Chips Mayayen hittills!

Gränskorsningen till Malawi var den smidigaste hittills, otroligt trevliga gränsvakter, gratis och effektivt!

Väl inne i Malawi märkte vi direkt att trafiken var bra mycket glesare. Om vi mötte tio bilar på en timme kunde man nästan slå vad om att en av dem skulle vara en annan äfventyrare.

Vårt första läger slog vi vid Lake Malawi, en löjligt stor sjö – faktiskt skulle den kunna gå mellan Stockholm och exempelvis Lund!

Dagen efter satte vi fart mot den lilla missionärsstaden Livingstonia som ligger på toppen av ett litet berg. Vägen upp är runt 15km och tar lite över en timme. Rejält brant. Vi hade hört talas om ett ställe som heter Mushroom Farm som skulle ligga nästan vid toppen. Spektakulär utsikt utlovades.

Vägen upp var ganska utmanande men verkligen värd mödan. På bilden nedan har vi just fällt upp tälten mot utsikten, Sandra håller på med lite lunchmat.

Nyvaken Malin och morgonutsikten.

Inne i själva Livingstonia kunde vi handla färskt bröd hos bagaren och kolla in deras gamla kyrka. Trevlig liten by helt klart.

Dagen efter påbörjade vi resan mot Lilongwe. Resan fick delas upp i två etapper. Den första natten spenderades vid Lake Malawi igen vid ett ställe som hette Kande Beach. Otroligt härligt att få bada i sötvatten och samtidigt slänga sig i höga vågor, något vi aldrig varit med om förut!

När det här inlägget skrivs sitter vi på en campsite mitt i Lilongwe. Vi har spenderat dagen med att äta lyxpizza på italiensk restaurang och shoppa upp mängder med mat. Alla rykten om bristvaror har hittills visat sig osanna.

Tidigare på dagen tankade vi, förvisso till Sverigepriser men helt utan problem. Varuhusen är enorma, känns mer som ett Amerikanskt Wal-Mart än ett tredje världens Lidl. Faktum är att vi hittar mer rolig mat här än i både Tanzania och Kenya – idag blir det Fetaost till några rejäla biffar!


One response to “Bonus: Malawi!”

  1. Åhå! Gamla Malawi, där har man ju varit på jobb! Se till att stanna i Blantyre på vägen söderut, betydligt större metropol än Lilongwe. Prova ölbrygden på tetra också, och de grillade mössen roadside. Det finns ett Carlsbergbryggeri i landet också (bistånd a la Danmark!)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *