Vilda nattgäster


På fredagmorgon var det åter dags för en gränsövergång, denna gång över till Zambia från Malawi. Men innan dess hann vi ta en sväng till Crossroads Mall i Lilongwe för lite morgonshopping av snäckfebersmedicin (i förebyggande syfte) och växla våra Tanzaniska pengar till Zambiska, som dock var lättare sagt än gjort.  Växlingskontoret  vill nämligen inte handskas med den Zambiska valutan och vi fick därför nöja oss med US-dollar i stora valörer och med ”växel” i Malawiska kwacha.

Själva ut-och instämplingen ur Malawi respektive i Zambia gick otroligt smidigt…kanske för att vi halft lyckades tränga oss före en brittisk turistgrupp. Första stopp blev bensinstationen och Spar-matbutiken i Chipata, där Sandra gick helt upp i extas efter att ha hittat kyld Coca Cola Zero!

Efter en snabb lunch i bilen bar det av mot South Luangwa. Det verkar som att det är en regel  att vägen in till nationalparkerna i Afrika är riktigt dåliga och Zambias var inget undantag. Dock pågår uppbyggnad av en ny asfaltväg så delar av vägen var riktigt angenäm.

Nattläger blev i Croc Valley, ett camp precis utanför parken vid floden. Och djuren verkade inte veta någon skillnad på vart gränsen gick och vid kvällstid fick vi besök av en flodhäst som mumsade på det gröna gräset. Kvällarna innan hade samma flodhäst använt poolen som toalett.

Under natten vaknade vi av ett högt knackande ljud, tittade ut genom tältdörren och möttes av en elefant som var ute och åt. Man är inte kaxig när en bjässe till elefant smaskar i sig gräs mindre en och en halv meter från där man ligger och sover. Inte blev det allt för mycket sömn när klockan ringde 05.00 för dagens safari. Det skulle dock visa sig värt mödan när vi två timmar in på safarin lyckades se två leoparder. Nu återstår endast noshörning innan vi har sett alla Big Five!

Mätta för stunden på att spana efter djur och hungriga på lunch åkte vi tillbaka till Croc Valley för att laga lite mat och lapa lite sol, innan vi återigen gav oss iväg på lejonjakt. Tyvärr utan resultat, men vi är lika glada för det och inatt väntar ytterligare en natt med gästande elefanter, vrålande flodhästar och vem vet vad för andra djur som dyker upp?


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *