En egyptisk start med pyramider och övergivna hotellkomplex


Nu är vi alla samlade tillsammans i Alexandria men vägen dit har varit varm, lång och ja låt oss börja med när vi landade i Kairo…

Utan problem fick vi tag i en taxi till skäligt pris som skulle ta oss till ett hotell vi sett ut i närheten av pyramiderna, men taxichauffören hade inte riktigt koll så efter en timma lät vi honom släppa oss vid ett lite för lyxigt hotell. Därifrån tog vi en ny taxi som hittade till ett hotell vi ville till. Skönt! Dock uppstod där nya problem då egyptierna uttalar åttio som åtta och sålde på oss hotellrum för det dubbla priset vi sett på nätet. Men med lite wifi, upprördhet och hotels.coms kundtjänst fick vi tillsluts två rum för en bra peng. Lite solande vid poolen och en bra middag gjorde oss sen nöjda med vår första dag i Egypten.

Morgonen efter blev det dags för pyramiderna och vår taxichaufför var tydlig med att han skulle se till att ingen störde och var jobbiga mot oss. Så därför tog han oss såklart till en kompis som fixade en bra deal till oss, så här i efterhand kan vi tydligt se att vi blev lite lurade men det var hur som helst en riktigt upplevelse. Vi fick på häst- och kamelrygg närma oss pyramiderna för att sen avsluta vid sfinxen. När man med öknen i ryggen såg pyramiderna torna upp sig insåg man vilka jättebyggen det är, häftig ingenjörskonst helt enkelt.

Då pyramidturen tog lite längre tid än väntat beslutade vi oss för att bege oss direkt till Alexandria. Där vi, efter vårt tidigare missöde med att försöka boka hotell över disk, hade förbokat ett hotell rätt centralt i Alexandria med pool. Men alla tåg var fulla så det fick bli en taxi de 24 milen upp till Alexandria. Trafiken var tung och det tog lite mer än en timma att bara ta sig ut ur Kairo.

Efter fyra timmars körning jublade vi när vi körde in mot Alexandria. Vi visade föraren adressen till vårt hotell som då börjar skrika på oss, lite överrumplade av denna reaktion förklarar han för oss att detta är ytterligare 15-20 mil bort och inte alls i Alexandria. Efter lite diskussion visade det sig att det “bara” var 10 mil och bilresan fortsatte. Längs medelhavskusten låg massor av stora hotellkomplex som till större delen såg halvbyggda eller övergivna ut och vårt hotell var inget undantag. Mitt i ingenstans med bara sand omkring tornade sig golf porto marina upp. Vårt rum visade vara riktigt fint med dubbla sovrum, badrum och vardagsrum/kök. Då vi hade varit lite dåliga på planering och inte fått i oss nån mat sen frukost dumpade vi bagaget och gick mer för att fira med ett skrovmål. Men icke sa nicke, restaurangen (den enda) öppnade först klockan tio och förutom den fanns inget. Nu kan man tro att vi överdriver men så var det, hela hotellområdet var som en övergiven stad där man glömt att människor har behov, som att äta! Det var lite läskigt hur öde det var. Med hotellpersonalens hjälp fick vi tillslut skjuts till en supermarket där vi kunde inhandla lite förnödenheter. För att klara oss till nästkommande dag.

Efter en lång natts sömn begav vi oss på nytt mot Alexandria och denna gång med bättre resultat. Vi lyckades avboka våra följande nätter med full refund och hittade ett bra hotell i mitten av staden med wifi. Och för att ännu förgylla denna dag fann vi butiken Drinkie i hörnet på huset. En affär som säljer alkoholhaltiga drycker vilket vi tyckte vi förtjänade efter allt rundåkande vi haft.

Så ni sitter vi på rummet, njuter av kall öl och håller tummarna för att båten ska komma in i helgen så vi får ut den på måndag. För efter allt tjafsande med chaufförer hit och dit längtar vi efter vår egna bil!


8 responses to “En egyptisk start med pyramider och övergivna hotellkomplex”

  1. Hej, det låter ju ungefär som väntat? Virrigt, lurendrejeri och allmänt kaos, men trevligt. Vi ser fram mot nya rapporter och håller tummarna för att det fixar sig med bilhämtning mm.

    Pappa och mamma

  2. Härligt äventyrligt. Skönt när det blir bra till slut. Peter följer er noga på mobilen så vi sitter här och glor på kartorna!
    Här är dagsregn och 3 grader. Blåst på tvären.
    Kram Ma o Pa

  3. Det låter som äfventyret redan börjat 🙂 och som att ni saknar er bil.Här hemma har vi tittat på de stackrarna som sprang maran i sex grader och horisontellt regn som Lena säger 🙂

    Kramar, Gustav och Malin

  4. Jag tycker ni skulle bett taxichauffören att köra hela vägen till Sydafrika. Det hade väl varit enklast?

  5. Om inte bilen dyker upp kan ni inte köra lite ol’school och ta er till sydafrika på kamelrygg? ;o)

    F ö är det väl kul att se lite “kultur” medans ni har tid :o)

    Jag är avis vill ochså se pyramiderna, karnak och luxor

  6. Förresten mats och erik ni kommer få sjyssta bondbrännor om ni har t-shirt hela resan ni borde haft nätbrynjor 😉

  7. Ser ut som ni har det riktigt fint trots kafkaartade myndighetskontakter. Keep it real!

    Erik, går det bra eller går det som vanligt?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *