Aug

Efter en natt i Maun drog vi norrut till de fyra bergen vid Tsodilo hills, Male-, Female-, Child- and North-hill. Bergen ansågs heliga för Sanfolket och är täckta med målningar i rödfärg. Färgen var en sammansättning av en röd sten, blod och djurfett. Med tanke på att dessa målningar fortfarande kunde ses efter nästan 4000 år är detta kanske det hemliga receptet för att slippa måla om huset vart femte år.

Tillsammans med en guide gick vi en track på 4 km där vi fick se målningar på allt från giraffer, noshörningar, dansande penisar och valar. Efter denna hurtiga morgonpromenad bar det av till Namibia. En bra klättring uppför berget blev det för oss.

Den norra gränsen till Namibia var inte överväldigande traffikerad och snabbt var vi igenom och åter på vägen.
Namibias vägar är en dröm, även de vägar som är grus är fint tillplattade och det är inga washboards att tala om. Och vägen till vår första destination, Grootfontein, var extremt rak. Vi lyxade till det med en hotellnatt på ett ställe där baren var inredd i typisk ölstugestil. Man kunde riktigt känna de tyska influenserna men i restaurangen blandades det tyska upp med det afrikanska, och till vår glädje fick vi Kudu-stek till middag. Kudun är en fin antiloptyp med skruvade horn.

Utanför Grootfontein har världens största meteorit slagit ner och självklart skulle denna beskådas. 54 ton och till störst del bestående av järn var förväntningarna höga. Själva meteoriten var inte fy skam men det stora hål som man kan tro att den ska ha orsakat gick inte längre att urskilja (kanske var det så stort att vi inte kunde se det med blotta ögat…).

Tack vare de fina vägarna nådde vi Etosha national park redan vid lunchtid. Utan någon camping i parken bokad uppstod lite problem, tydlgen pågår fortfarande ”vinterlovet” för skolorna och all akommondation i parken var fullbokad. Som tur var lyckades vi boka in kommande natt på mitten campet Halali. Men då återstod sovplats för kvällen. Efter några fler fullbokade campingar och dödsdyra lodger hittade vi Sachsenheim farm and guest House. Där vi i eftermiddagssolen läste böcker och tog det lugnt.

6 Responses to “Stenklotter och en järnklump”

 1. Chrille Says:

  Mors!
  Synd att vi kört om varandra men vi har hört talas om *Svenskarna i den knall gula Landyn* ivf. Vi e ett par från Sthlm som lämnade Sverige i Oktober. Körde västra sidan ner och östra upp. Sitter just nu i Aswan och väntar på att pråmen från Wadi Halfa ska komma fram. Är allmänt trött på oärliga egypter vilket e synd då vi lärt oss älska befolkningen på denna kontinent.

  /Chrille & Mia

 2. Chrille Says:

  Glömde säga att jag mer än gärna vill ha lite info ang skeppningen. Vi har fått ett pris på 700Euro (+ kostander i Alexandria) för våran Landy till Wallhamn med Roro men de säger att vi då inte ens kan låsa bakdörren. Fick ni ha dörrarna låsta?

  Yacksam för svar per mail

 3. erik Says:

  Tjena Chrille!

  Vad ballt! Hur gick västra sidan? Vi har träffat ett par stycken som gjort det, men inte utan problem. En tysk vi träffade häromdagen hade ofrivilligt tillbringat 6 månader i Kongo i väntan på visum till Angola. Ni känner honom säkert. 🙂
  Hur löste ni det med visum till Angola och Kongo?

  I övrigt känner vi i princip som ni. Härlig kontinent, med undantag för Egypten!

  Jag tror att vi betalade 800 eur från Wallhamn till Alexandria med roro. Vi fick ha alla dörrar utom förardörren låsta men nyckeln satt ju i låset, så det hindrade inte egyptiska tullen från att bryta opp det säkerhetsfack vi byggt där bak och kasta omkring exakt alla grejer (det var mjölkpulver i hela bilen), spilla olja på våra täcken och stjäla våra verktyg. Lämna alltså ingenting av värde i bilen om det går att undvika. Har ni dyra verktyg skulle jag nog hellre DHL:a dem hem om jag var i er sits.

 4. Peter Says:

  Kul att höra om svettstekar och kudustekar och annat sådant. Tyder på att ni antingen 1) har ätit alldeles för illa och varje måltid är ren och skär lycka eller 2) har utvecklat någon typ av afrikansk gourmetstil där ni bara och ständigt äter det mest utsökta som går att få. Vi hoppas på det senare.
  När ni nu närmar er civilisationen och riktig vinter kan vi meddela att vi har prognos på 27 grader i södra Sverige och dryga 20 grader i vattnet. Och jag talar inte Fahrenheit…
  Vore kul att få höra när ert billiga flyg tillbaka beräknas anlända Sverige och om ni lyckas med hemfrakt av den lille gule.
  Sköt om er!
  Peter o Lena

 5. erik Says:

  Definitivt alternativ 2)!
  Vi landar på lördagsmorgon den 1 september. Jag har för mig att det var vid 8-snåret. Vad gäller frakt så har vi en offert från en agent i Kapstaden. Det blev dyrt, men den hamnar i Södertälje!

 6. Chrille Says:

  Västkusten ner var intressant och då framför allt Burkina Faso och Elfenbenskusten. Centralafrika blev de inget av då vi inte kunde få något Angola visa, Nigeria stängde sina gränser etc. Vi skeppade från Ghana till Namibia. Vi hoppas kunna vara tillbaka i Sverige i september någon gång. Läste att ni även träffade Nathalie & Kees, vi har haft kontakt med dem redan innan vi åkte.
  Wallhamn och Tjörn låter perfekt och om vi kan låsa bakdörren så blir hela bakre delen på Landyn inbrotts säker. Hade bra

Leave a Reply